Mijn fascinatie voor vlaggen is met de jaren gegroeid.

Een vlag kan positieve en negatieve associaties oproepen. Het is een nationaal symbool dat gebruikt kan worden om liefde voor een land uit te drukken, maar dat even goed misbruikt kan worden voor extreem nationalisme.

Ik schilder vlaggen en als zodanig is het een symbool in vorm en kleur. Maar het is meer. De manier waarop ik mijn vlaggen schilder is een proces van verwerking van emoties. Dit gebeurt bewust en onbewust, het groeit en bestaat naast het kunstzinnige proces.

Toen ik in 1995 een krantenfoto zag waarop de Israëlische vlag verbrand werd tijdens een Palestijnse demonstratie begon mijn fascinatie voor vlaggen. Ik werd er door geraakt, want voor mij betekende het een schending, een niet respecteren en willen uitbannen van waar ik van houd. Ik ervoer de verbranding als het met voeten treden van de rechten van de mensheid in het algemeen en van het Joodse volk en de Joodse geschiedenis in het bijzonder.

Als reactie op deze foto besloot ik schilderijen van vlaggen te maken. Tijdens het schilderen werd me de zwaarte van de collectieve Joodse strijd duidelijk en de constante (in)spanning die de strijd en de verdediging ervan vergen. Het riep bij mij vragen op over het heden, het verleden, en de toekomst: blijft het bij strijden of kan er ooit een betere samenleving gecreëerd worden tussen de joden de Palestijnen en de Arabische buurlanden. Al schilderend wilde ik antwoorden op deze vragen aftasten.

De fascinatie voor de vlaggen bracht me ook bij de Tibetaanse gebedsvlaggen, de Tibetaanse cultuur en de Tibetanen zelf. In de gebedsvlaggen worden wensen voor vrede, geluk en gezondheid letterlijk aan de wind meegegeven wanneer de vlaggen wapperen.

In de gebedsvlag worden de natuurelementen lucht, water aarde en vuur door passende kleuren gesymboliseerd. De vlaggen worden bevestigd op specifieke plekken in de natuur zoals op bomen, over een rivier, maar ook op huizen, tempels en heilige plaatsen. Een bijzondere gebeurtenis, zoals geboorte of dood kan de aanleiding vormen om vlaggen te plaatsen. De intentie van deze religieuze vlaggen en het idee erachter raken mij op zielsniveau en maken mij hoopvol. Zouden vlaggen ook voor het Joods-Palestijnse conflict wensen van vrede de wereld in kunnen sturen?

 

Schilderen van vlaggen

Ik schilder intuïtief en associeer vrij. De beweging van mijn hand op het doek (of op papier) in combinatie met kleur en tekstuur is bepalend voor het resultaat.

In mijn werk is het papier of doek het oppervlak waarop het conflict zich afspeelt. De Israëlische en Palestijnse vlag gebruik ik als symbool. Het is een poging om via mijn werk grip te krijgen op waar de strijd echt over gaar en waar die toe leidt.

In mijn kunstenaarsboeken gaat het ook over de strijd en de pijn van de mensen die tegenover elkaar staan.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch